Istoria cafelei - partea 1 - pana la 1600 AD

c.575 d.Hr. – După ce o invazie persană încheie dominatia regelui etiopian Negus Caleb in Yemen, cafeaua începe să fie cultivată în Yemen.

c.600 d.Hr. – La Mecca și Cairo, un vas cunoscut sub numele de Ibrik este folosit pentru a prepara o cafea slabă obținută din fructele neprăjite ale plantei de cafea.

c.700 d.Hr. – Cafeaua este cultivată în regiunea Mării Roșii.

c.850 d.Hr. – Apar referinte despre o băutură care este amară și neagră și care este excelenta pentru a ajuta oamenii să stea treji. Aceste referințe se regăsesc și în unele legende arabe din această perioadă.

c.900 – Cunoscutul medic arab Rhazes devine primul care a scris despre cafea menționând-o în enciclopedia sa medicală, unde s-a referit la ea ca bunchum.

c.1000 – Filozoful și medicul arab Avicenna Bukhara descrie proprietățile medicinale ale cafelei, numind-o și bunchum.

c.1100 – Primele plante de cafea sunt cultivate pe peninsula Arabică după ce comercianții arabi readuc cafeaua în zona. Arabii fac o băutură pe care o numesc qahwa zdrobind boabele de cafea verde și așezându-le în apă clocotită.Mai târziu vor începe să prăjească boabele pentru a îmbunătăți calitatea și efectele băuturii – qahwa înseamnă „ceea ce împiedică somnul”.

c.1200 – Cafeaua este adusă în Turcia, care devine primul loc în care cojile uscate de fructe de cafea și boabele sunt prăjite folosind vase de lut sau piatră încălzite la foc deschis. Boabele prăjite sunt zdrobite și puse în apă clocotită, iar apoi cafeaua este consumată împreună cu zatul .

Anii 1200 – Cafenelele din satele arabe se numesc qahveh kaneh și sunt locuri unde se joaca table (backgammon) si au loc si alte activitati.

Oamenii adună și împărtășesc idei în cafenele facandu-i pe conducătorii locali să înceapă să vadă aceste locuri ca o amenințare și astfel încep să încerce să impună restricții.

Cafenelele cresc  în popularitate și devin curând comune în sate. De asemenea, consumul de cafea la domiciliu devine mai prevalent.

c.1350 – Cafeaua este servită în vase de ceramică artizanală din Turcia, Egipt și Persia – aceasta este considerată a fi prima apariție a cestilor de cafea.

Anii 1300 – În timp ce arabii au fost anterior dependenți de Ethiopia ca sursă de cafea, în acesta perioada , plantele au fost extrase ilegal din această țară și plantate în zona de azi cunoscută sub numele de Yemen . Semințele plantelor cultivate in Yemen sunt sterilizate prin fierbere pentru a împiedica pe oricine altcineva să cultive cafea.

c.1400-1475 – Cultivarea arborelui de cafea se răspândește în Yemen și este plantată intens.

c.1438 – Se inventează o mașină de macinat condimente care este folosită mai târziu pentru a macina boabele de cafea prăjite – apare prima rasnita.

c.1450 – De la mijlocul secolului al XV-lea se gasesc primele dovezi credibile ale consumului de cafea , iar aceasta a fost în mănăstirile sufiene din Yemen .

[Se crede că cafeaua s-a răspândit din Ethiopia în Egipt și Yemen unde a fost prăjită mai întâi, iar apoi în secolul al XVI-lea s-a răspândit în Orientul Mijlociu, Turcia, Persia și în Africa de nord.

Ulterior, cafeaua s-a răspândit din regiunile musulmane în Italia și apoi foarte rapid în toată Europa. Apoi, olandezii au adus cafea în Indiile de Est și în America.]

1450 – În Persia și Turcia, plăcile de prăjire circulare din metal sau faianță sunt folosite pentru a prăji boabe de cafea peste un focar, sub forma unui bazin care conține cărbuni incinsi.

Plăcile de prăjire au diametrul de aproximativ 15 centimetri și ușor concave cu găuri foarte mici. Unele dintre aceste prime prajitoare erau montate pe picioare și împodobite cu o ornamentație bogată.

1453 – Turcii otomani aduc cafeaua în centrul înfloritor al puterii din Constantinopol. Băutura este adesea preparată cu condimente adăugate, inclusiv cardamom, cuisoare, anason și scorțișoară.

1454 – Mufti-ul din Aden al cărui nume este Șeicul Gemaleddin, a călătorit în Abisinia unde a gustat pentru prima dată cafea și, prin urmare, a adus-o în Arabia Felix.

În curând, cafeaua se răspândește în Mecca, iar cafenelele numite Kaveh Kanes sunt înființate peste tot și servesc ca locuri pentru cântare, întâlniri religioase și povestiri.

1475 – Primul magazin de cafea din lume este deschis la Constantinopol de turcii otomani și se numește Kiva Han.

1475 – Legea turcă permite unei femei să divorțeze de soț, dacă acesta nu-i asigura o cotă zilnică de cafea .

1475-1500 – Consumul cafelei se răspândește în Mecca și Medina în Arabia. Utilizarea cafelei devine mai frecventă, parțial datorită interdicției împotriva vinului de către Coran. Unii oameni sfinți susțin că și cafeaua este împotriva Coranului.

1500 – Cafeaua este vândută de comercianții din porturile Smyrna și Alexandria.

1500 – Prăjirea boabelor de cafea și prepararea băuturii de cafea a devenit destul de des întâlnită până la această dată, iar în Mesopotamia și Bagdad prăjirea cafelei este asistată de utilizarea unei tigai de fier adanci, care are un mâner foarte lung, precum și picioare prinse pe maner pentru sprijin. Cafenelele continuă să se deschidă în Arabia .

1511 – Guvernatorul corupt din Mecca, al cărui nume este Khair Bey [Khair Beg], încearcă să interzică cafeaua de teama ca îi va încuraja pe adversarii săi sa se revolte împotriva lui.

Mai mult, declară guvernatorul, cei care petrec timp consumând cafea și frecventează cafenelele ar trebui să participe în schimb la rugăciuni in moschee.

Constantinopolul este blocat de comercianți timp de o săptămână prin proteste, până când sultanul ordonă executarea guvernatorului și declară că cafeaua este sacră.

c.1511 – O poezie arabă din acea perioada: „O cafea, vei risipi toată grija, ești obiectul dorinței pentru cel care invata.”

1524 – Sultanul turc otoman Selim I anulează interdicțiile asupra cafelei impuse de imamii ortodocși la curțile teologice din Mecca. Aceasta a fost urmată de o fatwa care permite consumul de cafea emisa de Marele Muftiu Mehmet Ebussuud el-Imadi.

1524 – Cafenelele publice sunt închise de Kadi din Mecca, iar băutura este permis să fie consumată doar în particular acasa. Cafenelele se vor redeschide din nou, dar cu o licență, atunci când succesorul lui Kadi va prelua conducerea.

1530 – Cafeaua ajunge în Damasc.

1532 – Cafenelele sunt interzise în Cairo, Egipt, ceea ce duce la praduirea depozitelor de cafea și a magazinelor.

1534 – O gloată atacă cafenelele din Cairo din cauza fanatismului religios și multe dintre  cafenele sunt avariate. Cu orașul împărțit dacă este cazul să permită băutura gustoasă sau nu, problema este propusa solutionarii de catre judecătorului șef al orasului.

După ce s-a consultat cu medicii locali și a băut pe el însuși, judecătorul decide să permită consumul de cafea .

Anii 1540 – Prăjirea cafelei este un lucru obisnuit în Turcia.

1542 – În ciuda interzicerii cafelei de către sultanul Suleiman cel Mare (Soliman al II-lea), care a fost impusa din cauza solicitării uneia dintre cadanele sale de curte preferate, numărul de cafenele din Constantinopol continuă să crească pe măsură ce prezența cafelei crește în întreg Imperiul Otoman .

1554 – Cafenele celebre ale Constantinopolului sunt deschise de Hekem din Alep și Shemsi din Damasc.

1570 – Mufti-ul din Constantinopol declară că cafeaua este interzisă de lege, la solicitarea zeloților religioși, supărati pe popularitatea caselor de cafea, care sunt închise prin ordin de Amurath III pe motive religioase, fiind interzise de Coran la fel ca vinul.

Populația nu respectă cu strictețe acest decret și continuă să fie consumată în privat în case și în unele magazine.

1573 – Cartea Călătoriile lui Rauwolf  scrisa de către medicul german Leonhard Rauwolf este prima mențiune europeană a cafelei și prima referință tipărită despre cafea.

Rauwolf a menționat prezența cafelei în Alepul Otoman. Curând după această călătorie, multi europeni vor aduce si ei vești despre această băutură interesantă.

„O băutură foarte bună pe care o numesc Chaube care este aproape la fel de neagră ca cerneala și foarte bună în boli, în special la stomac. Acestia o beau dimineața devreme, în locuri deschise, înaintea tuturor, fără nici o teamă sau atenție, din cupe de lut sau portelan de China, cât pot de calda, sorbind putin cate puțin. ”

Leonhard Rauwolf

1580 – Informatii despre cafea sunt aduse în Italia de botanistul și medicul italian Alpinus (Propero Alpini).

1582 – Informatii despre casele de cafea și băutura din cafea sunt consemnate de judecătorul din Veneția G. Francesco Morosini, care servea ca ambasador al Republicii Venețiene la Sultan.

Mai târziu, în calitate de magistrat al orașului Constantinopol, el spune Senatului venețian cum turcii se bucură de această „apă neagră” despre care spune că este „infuzia de boabe numite cavee”.

1583 – O alta scriere a lui Leonhard Rauwolf descrie modul în care cafeaua este adusa în Anglia în secolul al XVI-lea de către Compania Olandeză a Indiei de Est și Compania Britanică a Indiei de Est.

1587 – Un manuscris arab scris în 1587 care este catalogat acum sub numele „Arabe, 4590”, este considerat cea mai veche relatare autentica a originii cafelei .

Manuscrisul a fost scris de șeicul Abd-al-Kadir [Abd al-Qadir al-Jaziri] și intitulat Umdat al safwa fi hill al-qahwa. Manuscrisul susține că prima persoană care a folosit cafeaua, în 1454, a fost șeicul, Jamal-al-Din al al-Dhabhani, care a fost muftiul din Aden.

De asemenea, este descris modul în care cafeaua a călătorit din Arabia Felix ( Yemen ) spre nord la Medina și Mecca, iar mai târziu în marile orașe din Damasc, Cairo, Istanbul și Bagdad.

Astăzi, manuscrisul este păstrat în Biblioteca Națională din Paris, Franța. În scrierile sale, șeicul Abd-al-Kadir afirmă: „Nimeni nu poate înțelege adevărul până când nu bea din bunătatea spumoasă a cafelei.”

1592 – Prospero Alpini, un padovan care a fost, de asemenea, un renumit medic și botanist, publică un volum in limba latina numit „Plantele Egiptului” la Veneția. Acesta conține ceea ce este considerat prima descriere scrisă a băuturii de cafea , care era cunoscută drept caova și a plantei de cafea, care se numea bon.

Alpini a scris de asemenea despre cafea în „De Planctis Aegyptii et de Medicina Aegiptiorum”.

1596 – Botanistului francez de l’Ecluse ii sunt trimise semințe pe care egiptenii le foloseau pentru a face o băutură numită cave. Semințele au fost trimise botanistului de un bărbat pe nume Belli.

1598 – O notă din cartea Călătoriile lui Linschoten de Paludanus este considerată a fi prima referire tipărită în engleză la cafea . Cartea a fost publicată la Londra după ce a fost tradusă din olandeză (koffie).

Cuvântul olandez koffie provenea de la turcul kahve și arabul qahwa, care în sine era o trunchiere a qahwat al-bun, care înseamnă „vin de boabe ”. Cuvântul poate avea originea în Regatul Kaffa din Etiopia, unde este numit bunna sau bunn.

1599 – Primul englez care aduce informatii despre consumul de cafea în Orient este Sir Antony Sherley care navighează la Alep din Veneția.

31martie
2020