Istoria cafelei - anii 1650 - 1700 - partea a III-a

1650 – 1660

1652 – Se deschide prima cafenea a Angliei în Cornhill, Londra. Situat in St. Michael’s Alley, magazinul este detinut de Pasqua Rosee, originar din Ragusa, care este angajatul comerciantului de mărfuri din Turcia, Daniel Edwards, cel care l-a si ajutat ​​pe Rosee să înființeze magazinul și a importat cafeaua .

Casele de cafea britanice devin cunoscute ca „universități de penny”, deoarece atat costa să obții o ceașcă de cafea și se spunea că studenții de la Oxford College, care erau tot timpul prezenti in cafenele, puteau primi o educație pentru un „penny” și să învețe mai multe la cafea decat puteau învăța din toate cărțile școlare.

În câțiva ani de la deschiderea magazinului de cafea Rosee s-a format Oxford Coffee Club. Dintre intelectualii care vizitau, se număra Sir Robert Boyle.

Ulterior, acest club va deveni renumitul think-tank științific numit Royal Society. Astăzi in locul lui este un cocktail bar la modă în clădirea numită The Grand Cafe. O placă de perete comemorează istoria cladirii.

1654 – Queen’s Lane Coffee House se deschide la Oxford. Cafeneaua funcționează și astăzi.

1657 – Domnul Thevenot se întoarce la Paris după ce a călătorit în est și aduce cafea , oferindu-i prietenilor inclusiv unui domn de la Croix, interpretul regelui francez Louis XIV.

Domnul de la Croix ii povesteste ​​lui Antoine Galland (1646-1715) care scrie un articol pe tema. Curând după aceasta, cafeaua va deveni destul de populară la Paris.

1658 – Olandezii și uriașa lor societate comercială de vânzări de stocuri a Companiei Olandeze a Indiei de Est (care era împuternicită să lupte si războaie), preia Ceylonul (acum Sri Lanka) de la portughezi pentru a obține un monopol din scorțișoară și ca beneficiu suplimentar pe care îl dobândesc, micile plantații de cafea care au fost înființate acolo de către arabi.

Cu un secol și jumătate mai devreme portughezii luaseră aceleași plantații de la arabi.

1660 – 1670

1660 – Comercianții olandezi aduc cafeaua în așezământul colonial olandez din New Amsterdam, care patru ani mai târziu intră sub controlul britanicilor și este redenumit New York. Din acest moment, cafeaua a devenit o băutură populară în rândul locuitorilor orașului, în special ca băutură de dimineață.

Casele de cafea din New York oferă cafea, precum și ceai, vin și bere. Aceste prime case de cafea din New York ofereau și camere pentru închiriere și mâncare servită, așa că erau oarecum ca niște taverne.

1661 – Un autor care se intitula M.P. scrie un tratat intitulat „O caracterizare a cafelei si caselor de cafea” in care lauda faptul ca aceasta „boaba excelenta” curata intestinul englezului de flegma si ii scoate ameteala din cap.

1663 – Licențele devin necesare pentru toate casele de cafea britanice.

1668 – O cafenea din Anglia este înființată de Edward Lloyd și frecventată de numeroși comercianți și agenți maritimi. Lloyd dezvoltă conexiuni cu patronii și începe să pregătească listele cu navele clienților săi, marfa pe care o transportă navele și programul navelor. Aceste liste sunt apoi utilizate de agenti care vând asigurari celor care au nevoie de ele, iar comercianții folosesc listele pentru a urmări expedierile.

Cafeneaua lui Lloyd se va dezvolta în afacerea numită Lloyd’s of London, una dintre companiile de asigurări de top din lume, care exista si în prezent.

1668 – Cafeaua devine populară în New York ca băutură la micul dejun.

1669 – Ambasadorul la Paris de la sultanul Mehmed al IV-lea, al cărui nume era Soleiman Agha [Soliman Aga], ajunge la Paris aducând o cantitate semnificativă de boabe de cafea și introducând-o în curtea lui Ludovic al XIV-lea.

Suleiman și anturajul său au oferit cafea oaspeților lor europeni și francezi și au dat, de asemenea, boabe de cafea la Curtea Regală – în curând tot Parisul discuta despre această nouă băutură atrăgătoare și exotică. De la mijlocul anului 1669 până la mijlocul anului 1670 băutul de cafea a devenit un obicei parizian.

1670 – 1680

1671 – Prima cafenea a Franței este deschisă în cartierul Exchange din Marsilia.

1672 – La Paris se deschide prima cafenea, o cafenea pariziană al cărei scop principal era să servească cafea. Cafeneaua este deschisă de un armean pe nume Pascal care a vândut prima oară cafea la Târgul din St. Germain.

1674 – O petiție facuta de femeile britanice împotriva cafelei afirmă că „Utilizarea excesivă a acestui lichid încălzite, fitos si abominabil numit COFFEE … i-a castrat pe sotii nostrii…”

Petiția afirmă, de asemenea, că „Cafeaua îi determină pe bărbați să-și distrugă timpul, să-și slabeasca cotletele și să-și cheltuiască banii, totul pentru o mică bautura, neagră, groasă, urâtă, amară , amețitoare, ca o apă de baltă greațoasa”.

Tot scandalul avea de fapt o origine mult mai desantata: cafenelele britanice de atunci, aveau bordeluri la etaj si erau interzise femeilor. Iar sotii cand ajungeau acasa refuzau sa aiba relatii cu nevestele intru-cat „bausera o cafea”.

1675 – Casele de cafea din Anglia depășesc numarul de trei mii și continuă să se răspândească în Europa. Femeile nu puteau intra în casele de cafea din Anglia decât daca lucrau acolo, deși in Germania, considerata mai in urma decat Anglia, acest lucru era permis.

1675, 23 decembrie – Regele Britanic Charles al II-lea închide casele de cafea ale țării ca răspuns la Petiția femeilor împotriva cafelei, intitulată „Proclamație pentru reprimarea caselor de cafea”.

La 8 ianuarie 1676, la doar câteva săptămâni după ce proclamația inițială a închis casele de cafea, regele Charles al II-lea cedează la protestele publice și inversează decizia, permițând din nou functionarea cafenelelor.

1677 – Unii spun că Hamburg a avut prima cafenea europeană începând cu acest an. Majoritatea considera insa ca aceasta a fost la Viena (vezi mai jos).

1679 – La Hamburg se deschide prima cafenea din Germania. Proprietarul este un comerciant englez.

1680 – 1690

1683 – Prima cafenea a Austriei se deschide la Viena după ce țara a învins turcii în bătălia de la Viena și a obtinut o cantitate mare de cafea din captura de razboi.

Prima cafenea din Europa, a fost înființată de tânărul ofițer militar polonez, originar din Ucraina, Jerzy Franciszek Kulczycki [Franz Georg Kolschitzky; Franz George Kolschitzky]. Ofiterul traise anterior la Istanbul, Turcia, timp de un deceniu și vorbea fluent turca.

În timpul atacului turc din 1875, armata turcă a atacat Viena pentru a doua oară. O armată turcă de circa 300.000 de oameni a asediat în marele oraș al culturii, iar predarea finală către Imperiul Otoman a fost iminentă.

In timp ce turcii inconjurau Viena, Kulczycki și-a oferit serviciile trupelor vieneze disperate. Kulczycki s-a imbracat intr- o uniformă a armatei turcești și, într-o misiune de spionaj, a fost capabil să strecoare printre liniile inamice ale turcilor, adunând informații strategice vitale pentru cauza vieneză.

Kulczycki a condus apoi forțele de ajutor alcatute din 33.000 de austrieci in Viena. Austriecii și prințul Lorenei și-au reorganizat atacul și i-au pus pe turci pe fuga.

Acesti au lasat în urmă o pradă extraordinară, incluzând 5.000 de cămile, 10.000 de boi, aur și 25.000 de corturi. Poate cel mai important lucru lăsat în urmă, cel puțin pentru această poveste, au fost cei 500 de saci „furaje negre uscate” pe care Kulczycki le-a recunoscut drept cafea pe care învățase să o facă la Istanbul.

Cerand cafeaua drept recompensă, Kulczycki obtine naționalitate austriacă și i se permite să folosească cafeaua pentru a deschide prima cafenea din Europa Centrală, pe care o numește Sticla Albastră. Pentru a face apel la palatul vienez, Kulczycki începe să filtreze cafeaua și să adauge o lingură de miere și smântână.

Casa de cafea austriacă Blue Bottle este astfel creditată cu popularizarea obiceiului de a adăuga o cantitate mică de lapte în cafea și, de asemenea, de a o îndulci și de a filtra zatul.

Cafenelele din Viena sunt cunoscute pentru obiceiul a afișa fotografia lui Kulczycki pentru a comemora eroismul său și cafeneaua sa pionieră din Viena. Kulczycki este cunoscut la Viena drept patronul caselor de cafea.

1685 – Olandezii reușesc în transportul comercial și cultivarea cafelei prin contrabandă cu cafea din Mocha (un port arab) și aducând-o în Ceylon, precum și în colonia olandeză a Indiei de Est din Java, unde va fi cultivată.

1685 – Un farmacist francez numit Dufour publică un tratat numit Traitez nouveaux & curieux du cafe du et du chocolate , care a fost o adaugire la opera sa din 1671, numită „De l’usage du cafe, du et du chocolate”.

1686 – Cafe Procope se deschide la Paris în inima renumitului Quartier Latin, pe malul stâng, la 13 rue de l’Ancienne Comedie. Cafeneaua este deschisă de sicilianul Francesco Procopio de Coltelli, care este din Florența.

Reconditionat în 1989, aceasta este cea mai veche cafenea din Paris care încă funcționează și azi, de asemenea, susține că este cel mai vechi restaurant existent din lume.

În primii ani, Cafe Procope a servit ca loc de întâlnire pentru intelectuali ai secolului al XVIII-lea, inclusiv Benjamin Franklin, Thomas Jefferson și Voltaire (masa lui este încă acolo). Un alt patron a fost un tânăr locotenent pe nume Napoleon Bonaparte care a fost cândva nevoit să-și lase pălăria gaj pentru a plăti nota.

În secolul al XIX-lea, printre obișnuiți s-au inclus George Sand și Alexander von Humboldt.

1689 – Unii cronicari ai istoriei cafelei susțin astăzi că o referire la anul 1689 din cartea History and Antiquities of the City of Boston de Samuel Gardner Drake dovedește că Boston a avut prima cafenea din America și a fost numită London Coffee House . Referința afirmă că „Benj.Harris a vândut cărți la „London Coffee House” în 1689.

1690 – 1700

1692 – În The Good Hous-Wife Made Doctor , autorul Thomas Tryon scrie că, „Într-un cuvânt, cafeaua este calmantul betivului si trecerea de timp nebunului, care o admiră pentru că este produsa in Asia.”

Tryon, care a trăit din 1634 până în 1703, mai scrie despre cafea „ ca este răvășit de încântare atunci când aude că boabele cresc în deșerturile Arabiei , dar nu ar da o letcaie in plus, dacă ar fi fost luată pe Hampstead Heath sau Banstead-Downs.” – practic sustinea ca este o bautura la moda gratie faptului ca este adusa de departe – din Asia sau Arabia.

1696, 1 ​​noiembrie – John Hutchins achiziționează un lot de pamant pe Broadway din New York între ceea ce se numește acum Cedar Street și Trinity Churchyard. Hutchins construieste o cladire pe care o numeste King’s Arms. Unii cred că aceasta este prima cafenea din America, deși este o problemă in dezbatere.

1698 – La cafeneaua lui Johnathan, din London Alley Change, prima tranzacție organizată cunoscută de valori mobiliare la Londra are loc atunci când John Castaing începe să emită liste de prețuri de marfă și de acțiuni. La o cafea, informațiile sunt tranzacționate și mărfurile sunt cumpărate și vândute – acesta a fost începutul Bursei de Valori din Londra.

1699 – Traiectul intitulat „Fericirea îmbunătățită a Angliei” afirmă că, „moderat băut, cafeaua elimină vaporii din creier, ocazionați de fumuri de vin sau alte lichioruri puternice; calmează durerile în cap, previne apariția vomelor și provoacă pofta de mâncare. ”

1699 – Olandezii aduc plante de cafea în zona Batavia din Java și încep cultivarea pe scară largă în acea colonie olandeză, precum și în colonia olandeză Surinam din America.

Plantele fuseseră furate din portul arab Mocha și până în acest moment arabii controlau aprovizionarea cu cafea , venețienii primind doar cafea din Arabia care controla comerțul cu cafea in Europa.

Plantele dobândite de olandezi au fost cultivate pentru prima dată la Amsterdam, apoi plantate în coloniile Indiei de Est , inclusiv Java și Sumatra, unde arborele de cafea a prosperat. Aceste colonii au alimentat Amsterdam-ul, care a devenit centrul de comerț cu cafea al Europei.

La sfârșitul anilor 1600 – Olandezii formează o alianță cu nativii Kerala împotriva portughezilor și aduc plante de cafea din Olanda in Malabar, India. Plantele de cafea sunt cultivate mai intai în sere și mai târziu in forturile olandeze din Malabar.

02aprilie
2020